Human Geographies

Little Island Festival-Residency, Sikinos Island

Το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και έρευνας“Ανθρωπογεωγραφίες” διερευνά την πολιτιστική κληρονομιά της Σικίνου με έμφαση στην έμφυλη διάσταση της σχέσης με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και ενθαρρύνει καλλιτέχνες, ερευνητές, ακαδημαϊκούς να πειραματιστούν με τις καλλιτεχνικές τους ιδέες, να διεξάγουν επιτόπια έρευνα, να ανταλλάξουν πρακτικές και γνώσεις και να εμπλακούν δημιουργικά με την τοπική κοινότητα.

Το πρόγραμμα θα φιλοξενήσει 5 εως 7 δημιουργούς, και θα πραγματοποιηθεί στη Σίκινο από τις 10 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024.

Το παίχνιο (Γιώργος Δρόσος, Ζαφειρία Αθανασοπούλου)
Η δημιουργία του καλλιτεχνικού έργου βασίστηκε στην λειτουργία της αντιπαραθετικής και συνεργατικής μάθησης σε συνθήκη παίγνιου. Οι δύο καλλιτέχνες εξέτασαν και ερεύνησαν τον λανθάνοντα χώρο. Ως στόχος στο παίγνιο ορίστηκε, οι ιδέες να ταξινομούνται ώστε να παράγουν αποτελέσματα με τη μελέτη στοιχείων που χαρακτηρίζουν καταστάσεις αντιπαραθετικής ή συνεργατικής  αλληλεξάρτησης. Το τελικό έργο προσδοκά να είναι ένας ποιητικός λογισμός ή ένας πειραματικός παραλογισμός από αποσπασματικές αναμνήσεις, σε ένα χώρο που μπορεί να είναι ή και να μην είναι ο φυσικός χώρος.

Παραδοτέα:

  • Εφήμερα γλυπτά έργα σε επιλεγμένα σημεία στο νησί.
  • Αποτύπωση των έργων ως τρισδιάστατες οντότητες με την μέθοδο της φωτογραμμετρίας.
  • Εφαρμογή Επαυξημένης πραγματικότητας γεωεντοπισμού με την οποία ο θεατής θα μπορεί να βλέπει στα επιλεγμένα σημεία στο νησί, τα γλυπτά σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Ή τροποποιημένη έκδοση του Google maps.

Στο πλαίσιο του Residency οι καλλιτέχνες καλούνται να πραγματοποιήσουν ένα διαδραστικό ερευνητικό  /βιωματικό εργαστήριο (workshop). Επιπλέον, μια παρουσίαση (φυσική η ψηφιακή) των αποτελεσμάτων και της καλλιτεχνικής έρευνας που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας και έρευνας: Ανθρωπογεωγραφίες.

Οι καλλιτέχνες αρχικά θα εξετάσουν, θα διερευνήσουν και θα αφουγκραστούν το τοπίο και τις διαδρομές των ανθρώπων που ζουν σε αυτό. Από την αναζήτηση αυτή, θα προκύψει το τελικό παίγνιο[1] όπου οι ιδέες ταξινομούνται και παράγουν αποτελέσματα, με τη μελέτη στοιχείων που χαρακτηρίζουν καταστάσεις αντιπαραθετικής ή συνεργατικής  αλληλεξάρτησης.


[1] Το παίγνιο είναι το καλλιτεχνικό έργο, το οποίο βασίζεται στη μέθοδο ανάλυσης προβλημάτων και αφορούν τον τρόπο λήψης αποφάσεων σε καταστάσεις σύγκρουσης και συνεργασίας.

Ζαφειρία Αθανασοπούλου

sea through
little eagle
Eleni, the Nymph of Sikinos
Eleni, The Nymph of Sikinos (detail)

Γιώργος Δρόσος